maanantai 16. lokakuuta 2017

Yleisön pyynnöstä

Haha! Onko vähän liioiteltu otsikko, kun yksi ihminen on tätä pyytänyt? On. Joka tapauksessa nyt tulee juttua marsuista, tarkemmin marsujen ruuasta.

En ole mikään marsujen sapuskan asiantuntija, mutta muutaman perusjutun olen oppinut matkan varrella. Meillä kun on ennenkin ollut marsuja. Ensimmäinen lemmikki lapsuudenkodissani oli marsu nimeltä Roosa Eliisa Nuuskunen. Se oli poikamarsu, mikä tosin selvisi vasta myöhemmin: Marsuneito Petra vietti aikaa Roosan kanssa ja vähän ajan kuluttua marsuja oli enemmänkin...

Nyt meillä majailevat marsuveljekset Maltti ja Valtti. Ne ovat marsujen tapaan veikeitä kavereita. Kun aamulla aukeaa jääkaapin ovi, alkaa häkissä melkoinen kiljunta: "Meillekin aamupalaa! Ethän unohda meitä?"

Maltti ja Valtti ovat kovia poikia syömään. Marsut käyttävätkin ison osan päivästä nimenomaan syömiseen ja ovat täysin kasvissyöjiä. Marsujen ruokavalion täytyy olla oikeanlainen, jotta ne eivät liho tai toisaalta kärsi puutoksista. Ruokaa pitää olla aina tarjolla, sillä marsu ei kestä paastoa.

Ruokajuomana marsut nauttivat vettä. Ja luonnollisesti sitäkin pitää olla aina saatavilla.

Heinä on tosi tärkeä osa marsun ruokavaliota. Sitä on kiva popsia ja se on hyvää ajanvietettä. Tärkein juttu heinässä on kuitenkin se, että se pitää suoliston bakteerikannan kunnossa ja siinä on kuitua. Heinää pitäisikin olla marsuille tarjolla aina.

Toinen tärkeä juttu on C-vitamiini. Ihmisen elimistö ei tuota C-vitamiinia, joten ihmisen täytyy saada tuo vitamiini ruuasta. Sama juttu on marsuilla. Siksi meillä marsut saavat C-vitamiinia kurkun päälle ripoteltuna tai juomavedessä. Marsujen kuivaruoka on myös C-vitaminoitu ja tietenkin ne saavat vitamiinia myös tuoreruuasta luonnostaan.

Maltti ja Valtti tykkäävät kovasti kurkusta ja voikukan lehdistä. Myös salaatti, tomaatti ja juurekset maistuvat. Hedelmistä kaksikko ei välitä ja marsut osaavat myös nirsoilla.

Marsut ovat jyrsijöitä ja niiden hampaat kasvavat koko ajan. Siksi marsuille pitäisi tarjoilla myös kovaa purtavaa. Maltti ja Valtti nakertavat mielellään oksia ja kuivaa leipää.

Maltti ja Valtti syövät kuivamuonaa, joka on tarkoitettu nimenomaan marsuille. Siinä on vitamiinia, siihen ei ole lisätty sokeria tai väriaineita, eikä se ole liian rasvaista. Herrojen kuivamuona tarjoillaan pienistä kipoista, jotka sijaitsevat marsujen mökissä. Oheisella videolla näkyy kyseinen ateriahetki ja lisäksi Maltti rouskii leipää.



Marsuilta kiellettyjä ruokia ovat peruna, sipulikasvit, sitrushedelmät, kaalit ja munakoiso.

Yksi hauska juttu marsujen ruuasta vielä: Marsut syövät omia kakkapapanoitaan. Se on lisäksi ihan viisasta, sillä ne saavat papanoista tärkeitä ravintoaineita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti